2012. december 20., csütörtök

Végül kiéneklik a diákok a sajtot?



Az elmúlt napokban igyekeztem folyamatosan figyelemmel kísérni a diákok megmozdulásait, illetve a politika ezekre adott reakcióit. Az eredmény, kommunikációs szemmel több, mint érdekes. Régóta megfigyelhető ugyanis, ha egy hirtelen helyzettel találja szembe magát valamely politikusunk (párttól függetlenül), vagy nem reagál a szituációra, vagy sikerült olyan "böszmeséget" mondania, amellyel inkább mémversenyt, mint választásokat lehet nyerni...


Kezdjük azzal, hogy az egyetemista diákok, fiatalok az esetek túlnyomó többségében még nincsenek "megfertőzve" a napi politika által. Mindez nem jelenti azt, hogy nincsenek elképzeléseik a napi politikáról, hiszen vélhetően már egy választáson is átestek, tehát jó eséllyel meg tudják határozni, hogy milyen politikai aktivitásra képesek. Ugyanakkor az egyetemen még nem ez foglalkoztatja az embert, szemben mondjuk a munkahellyel, ahol azért elég sokat politizál az ember.

Ergo, nem feltétlen az azonnali tagadás ("Ez nem tandíj!"), vagy a magyarázkodás ("A diákok nem értik, hogy ez értük van..."), netán az időt nyerés ("A kormány meghallotta a diákokat..."), illetve az ostobának tekintés ("Nem értem miért tüntetnek, hiszen ők már benn vannak az egyetemen...")  kellene az első gondolat, ami eszébe kell jusson az egyszeri politikusnak. Éppen azért, mert a diákok nem úgy reagálnak, ahogy azt a politikusok elképzelik. Sajnos azonban a magyar politikai retorika e tekintetben igen sivár, jelzem, ez minden pártra igaz.

Hogy miért? Egy olyan csoportról, amely még nem érintett a politikai játszmákban egyszerűen lepereg, vagy rosszabb esetben éppen ellentétes hatást vált ki egy-egy ilyen mondat. Mit történt például, miután Kövér László elmondta ma már híres mondatát: "Nem értem miért tüntetnek..."? Másnap sztrájkolni kezdtek még a középiskolások is. Mi történt, miután a kormány engedett a keretszámokban? Semmi... A diákok tovább sztrájkolnak a röghöz kötés ellen.

Mi történt, miután ellenzéki politikusok jelentek meg a tüntetéseken? Először felszólították őket, hogy ne viseljenek pártjelvényt, tegnap viszont már egyszerűen elzavarták őket. Mi történt, miközben végigmentek egy sétálóutcán? Azt kiabálták, hogy "jó étvágyat!", miközben elmentek egy étterem mellett. Vagy azt, hogy "Kövér László fogyjon le!"... Melyik tüntetésen hallhatunk ilyet?

Éppen azt használják ki, amiben a legerősebbek... a fiatalságukat, és a pimaszságukat. És ezért kedvelik őket az emberek akkor is, ha éppen megbénítják a főváros forgalmát, s mert kiállnak olyan dolgokért, amiért mi "öregek" már nem biztos, hogy kiállnánk, pedig nekünk is érdekünk lenne...

Kedves kormánypárti és ellenzéki politikusok! Kérem vegyék már észre, hogy a diákokat régebben, most is, és a jövőben is komolyan kell venni. Ők ugyanis olyan "friss" elmék, amelyeket nem lehet politikai mézesmadzagokkal magukhoz édesgetni, nem lehet politikai közhelyek pufogtatásával kibeszélni a sajtot a szájukból. Egyszerűen azért, mert most ők a róka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése